tengeriakvarium.com logó
tengeri akvárium szettek kezdőknek
tengeri akvárium árajánlat
Akvárium Áramoltatás

Tengeri akvárium áramoltatás

tengeri akvárium áramoltatásAz édesvizi akaváriumokkal ellentétben, a tengeri akváriumok minden esetben igénylik a víz állandó áramoltatását, vagyis nem alakulhat ki "álló-tér", ahol minimális vízmozgás sincs.

Ahogyan a természetes korallzátonyokon, úgy a tengeri akváriumokban is létfontosságúak a tápanyagokat és oxigént szállító áramlatok. Az élőkövek járataiban élő állatok számára is biztosítanunk kell ezeket az igényeket, ezért a mesterséges zátony tervezésekor figyelni kell, a kövek laza, jól átjárható szerkezeti felépítésére (barlangok, terszok).


A korallok is eltérő áramlást igényelnek. A legtöbb korall számára serkentő, néhány fajnak azonban létfontosságú az erős időszakos vízmozgatás. Az ár-apály változások, az áramlások és a hullámzások gerjesztése a halak számára is természetes és harmonikus környezetet alakít ki.

Tengeri akvárium áramoltató motorok

A belső áramoltató motorok (Streamer) mágneses tapadásuk miatt egyszerűen felhelyezhetők az akvárium oldallapjaira vagy könnyen elrejthetőek a zátony kövei között is. Só és korrózió elleni védelemmel vannak ellátva, ezért éveken keresztül megbízhatóan és probléma mentesen működnek! Típustól függően, óránként több ezer liter víz áramoltatására is képesek. Forgatható "fejükkel" könnyen szabályozható az áramlás iránya.

Tengeri akvárium áramlásvezérlők

A high-tech tervezésű áramlásvezérlők, az akváriumban elhelyezett áramoltató motorokat vezérlik. A készülékek programozhatóak és képesek imitálni a valódi tengeráramlásokat illetve az ár-apály hatást. Több finoman hangolt napszakhoz igazodó áramlási-mód állítható be a készüléken. Használatuk elsősorban a kőkorallos tengeri akváriumoknál elterjedt.

Megfelelő áramlás kialakítása (napszak)

akvárium áramoltató11. Széles felületi áramlás

A természetes tengerek áramlása az óriási méretarányból és a keletkezés módjából vizsgálva széles felületű. Az áramlási vonalak tehát párhuzamosak, nem pedig egy pontból indulnak ki (szivattyú kifolyócsöve).

 tengeri aáramoltató2. Hullámverés

A felszínhez közeli szél által keletkező hullámok (hullámverés), erős (hullámhegy) és gyenge (hullámvölgy) áramlási impulzusokat gerjesztenek. Az így kialakuló áramlások néhány méter mélységig hatnak, számos turbulenciát okozva.
   
áramoltató motor3. Intervallumos áramlás

Az áramlás rendszeresen keletkezik és tulajdonsága, hogy állandóan vátloztatja irányát. Ilyen az apály által okozott irányát-váltó áramlás. Hatása a korallzátony anyagszállítása tekintetében rendkívül fontos. Lényegesen javítja a szűrés hatásfokát.
 áramoltató motor4. Éjszakai lecsendesülés

Éjszaka, a zátonyokon a hullámverés az elfekvő szél hatására lényegesen lecsendesül. A nappali élőlények nagy része nyugovóra tér, a planktonok felemelkednek a vízfelszín közelébe.
Az áramlások aktivitása is csökkenthető a reggeli órákig.


   
akvárium áramoltató motor4. Etetési szünet

A természetes áramlatok hidro-dinamikus jelenségei a tápanyagszállításért felelősek. A legtöbb halfaj a nyugodtabb vizeket kedveli a táplálkozáshoz. Akváriumi körülmények között javasolt etetés idejére az áramoltató motorok kikapcsolása, mivel áramlásútján a táplálék könnyen a szűrőbe juthat.
  

 

Hasznos CikkekKapcsolatVásárlási FeltételekNano tengeri akváriumOldaltérkép