tengeriakvarium.com logó
tengeri akvárium szettek kezdőknek
tengeri akvárium árajánlat
Akváriumi halak

Akváriumi halak | Díszhalak

A legtöbb akvarista kizárólag tengeri halat szeretne tartani, mivel alakjuk, színűk rendkívül változatos és látványos. Szeretnénk bemutatni a legnépszerűbb akváriumban tartható fajokat. Az akváriumba telepítendő halak kiválasztásánál ügyelni kell, hogy egyes fajok táplálkozása és viselkedése problémát okozhat. A tengeri halak tágasabb életteret igényelnek és érzékenyebbek a vízminőségre, mint édesvízi rokonaik. Néhány faj saját medencét igényel, vagy mérgező. A tengeri halak között sok a ragadozó, melyek veszélyesek a kisebb testű halakra és gerinctelenekre.

király grammamandarinhal
mandarin sügértehénhalCsászárhalak

Kopoltyúfedőjük hátsó részén jellegzetes éles tüskét viselnek, ami könnyen megkülönbözteti őket a pillangóhalaktól. A fiatal és idős egyedek színe a legtöbb fajnál eltérő. Élénk színeik miatt közkedveltek, azonban a vízminőség romlásával lassulnak és válogatósak. Területvédő fajok! Kistestű császárhalak ritkán nőnek 10 cm-nél nagyobbra, könnyen tarthatók gerinctelenekkel és jó étvágyuk van. Jól érzik magukat, ha sok barlangszerű búvóhelyet és rést találnak az élőkövek között. A természetes zátonyokon korallpolipokat, szivacsokat és algákat is esznek, ezért változatos élő és fagyasztott élelmet kell kínálni nekik (sóférget, kagylót, rákot, garnélát és szivacsot tartalmazó táplálékokat illetve algát).

császárhal kéknagy császárhal
imperator császárhalbicolor császárhal
flame császárhalpurple császárhalDoktorhalak és Zászlóshalak

Területüket, az erős farkuk két oldalán elhelyezkedő ”orvosi szike élességű” kimerevíthető tüskékkel védelmezik. Testük lapított, jellegzetes meredek homlokukról könnyen felismerhetőek. A doktorhalak és zászlóshalak folyamatosan az akvárium algáit legelik, ezért a moszatok pótlásáról gondoskodni kell. Fiatal egyedek naponta többször igénylik az etetést, étrendjük növényeket pl salátát és spenótot is tartalmazzon! Nagyméretű akváriumban több példány is tartható. Természetes körülmények között rajban élnek, de akváriumban agresszíven viselkedhetnek egymással. Mozgékony halak, jó minőségű vizet igényelnek. Fogékonyak a fertőzésekre ezért hatékony szűrőrendszert és nyugodt – stressz mentes környezetet igényelnek.

sárga doktorhalpurple doktorhal
holdfény doktorhalkék zászlóshal


Korallsügérek

A korallsügérfélék egyedei népszerűek és szívósak. Frissen telepített tengeri akváriumba vagy kezdő tengeri akvaristák számára tökéletes. Ha az akvárium ammónia és nitrit koncentrációja biztonságos paraméterek között marad, ezek a kistestű halak valóban ellenállóak! Bohóchalakhoz hasonlóan, a korallsügérfélék családjába tartoznak, de nem igénylik a tengeri rózsákat. Területvédő halak, életterük sok búvóhelyet és rejtekhelyet kell, hogy biztosítson. Ha az akvárium nagysága engedi, fajonként 6 vagy több példány is tartható együtt, mivel természetes körülmények között rajban élnek.
Etetésük egyszerű, a legtöbb fagyasztott, élő, szárított és lemezes eleséget elfogadják. Egyes fajok képesek szaporodni az akváriumban. A nemek, az ívási időszakban kialakuló ivarszemölcsök alapján megkülönböztethetőek (hím szemölcse –keskeny és hegyes, nőstényé – széles és tompa).

korallsügérkorallsügér
korallsügér spotkorallsügér csíkos


Saját medencét igénylő ragadozó halak

tűzhalmuréna
Íjhalrusso

 

 
Hasznos CikkekKapcsolatVásárlási FeltételekNano tengeri akváriumOldaltérkép