tengeriakvarium.com logó
tengeri akvárium szettek kezdőknek
tengeri akvárium árajánlat
Hasznos Anyagok

tengeri akvárium hasznos anyagok és nyomelemekÁsványi anyagok és nyomelemek a tengeri akváriumban!

Vannak anyagok, melyek nélkülözhetetlenek a korallok, halak, rákok stb. tengeri élőlények egészségének megőrzéséhez és fejlődéséhez. Ezeket az anyagokat folyamatosan pótolnunk kell!

Kalcium

A tengeri akvárium legfontosabb anyaga a kalcium. A korallok nagy mennyiséget használnak fel a kalciumból, hiszen ez képezi, mészvázuk anyagát. Az ideális beépüléséhez szükséges a Stroncium jelenléte is.

A korallszirteken, 1,025 közeli sűrűségnél, 450 mg/l-es a kalciumszint. Az akvárium vizének sűrűsége, ettől az értéktől kissé hígabb (1,023 mg/l), ezért az optimális mész-tartalom 400mg/l. Túl sok kalcium nem okozhat gondot, túladagolni nem lehet. Adagolásánál azonban figyelni kell, hogy az utánpótlás oldatának pH-ja magas, ezért a víz pH-ja is emelkedhet, melyet pH bufferrel lehet optimalizálni.

Hatékony és biztonságos megoldás a kalcium reaktor alkalmazása. Automatizált működése lehetővé teszi, a stabil pH érték mellett bejuttatni a kalciumot a vízbe. A reaktor szén-dioxid meghajtása megakadályozza a kalcium-karbonát kicsapódásának lehetőségét.

Magnézium

Legfontosabb szerepe a vízkeménység fenntartásában van. A tengervízben, a kalcium után leggyakrabban előforduló hasznos anyag sűrűsége 1200mg/l. Alacsony magnéziumszint esetén nehéz optimális értéken tartani a karbonát-keménységet. A tengeri akvárium élőlényei nem vonnak ki jelentős mennyiséget a magnéziumból, ezért napi adagolásra nincs szükség. Fontos ezért olyan tengeri sót használni, amely elegendő magnéziumot tartalmaz. Basic (nyomelemeket nem tartalmazó) sók használata esetén viszont szükséges a magnézium adagolására.

Stroncium

Különleges vázépítő hatással rendelkezik, ezért nagyon hatékony a korallos tengeri akváriumokban. A kalcium ideális beépüléséhez szükség van a megfelelő mennyiségű Stroncium-ra. Néhány (Acropora) korall számára fontos, a minimum 7-8mg/l körüli érték. Túladagolása, a kétszeres mennyiség esetén sem okozhat problémát. Amennyiben hosszú időn keresztül semmi Stronciumot sem adagoltunk a vízhez, adagolása kezdetén az ajánlott 0,65 mg/l adag, 12-szeresét kell néhány nap alatt a vízbe juttatni.

Jód

Kiváló fertőtlenítő hatású anyag. Leginkább a koralloknak van szükségük a jódra, mivel hatása növeli ellenálló képességüket az akváriumban lezajló környezeti változásokhoz. Különösen a Xenia fajok igénylik a jódot. Ha sérült korall van a vízben, a jódot, kétszeres dózisban is adagolhatjuk, közvetlenül a beteg részre fecskendezve. Hátárnya, hogy nagy mennyiségű jód jelenléte mellett, az algák is erősebben fejlődnek. Túladagolása erős algásodást okozhat. Fontos a nitráthoz és foszfáthoz hasonlóan, a legkisebb és ellenőrzött szinten tartása.

Hasznos CikkekKapcsolatVásárlási FeltételekNano tengeri akváriumOldaltérkép